26. Wittgenstein – seuraava haaste?

Modernin filosofian suurin haaste tänä päivänä on Ludvig Wittgenstein, itävaltalais-brittiläinen nero joka tuomitsi koko länsimaisen pähkäilyn joutopäiväiseksi koska filosofisiin ongelmiin ei ollut mitään ratkaisuja – ratkaisuja haettaessa olisi pitänyt ”hypätä” kielen ulkopuolelle, mutta tämä on mahdotonta koska kieli muodostaa maailman rajat.

Tänään on suuri isku, mutta tarjoaa toisaalta mahdollisuuden johonkin uuteen. Yhdistettynä nietzscheläisiin aineksiin se tarjoaa meille pikemminkin mahdollisuuden aloittaa uusi viisauden aikakausi. Länsimainen filosofia päättyi amerikkalaiseen pragmatismiin ja Wittgensteiniin – nyt on eurooppalaisen filosofian aika. Rationalistinen ajattelutapa ajoi meidät tähän pisteeseen, nyt on aika antaa tilaa niille ajatuksille jotka eivät synny logoksesta vaan eroksesta. Kun filosofia ei voi tuottaa totuutta, sen apaattinen olotila pitää kääntää stimuloivaksi voimaksi; totuus ei kanna meitä, vaan totuuden yläpuolella olevat asiat. Näitä tulevat filosofit etsivät. Wittgensteinin ylittäminen on kaikista suurin haaste tällä hetkellä.

Kategoria(t): Argumentaatio, Filosofia, Kieli, Tulevaisuus, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *