52. Afganistanin sodasta

Kun vastakkain ovat kulttuuria kirjaimellisesti tuhoavat talibanit ja ruumiille kusevat amerikkalaiset, on yllättävän helppo valita näistä kahdesta se kenen puolta pitää. Taliban. Miksi? Nuo naisia alistavat pellet jotka menivät räjäyttämään korvaamattoman arvokkaita buddha-patsaita ja piilottelivat Osamaakin kaiken lisäksi.

Syy on se miten tämä takapajuinen lahko kamppailee näin menestyksekkäästi maailman korkeatasoisimman sotateknologian maata vastaan. Talibaneilla on vain yksi tehokas ase jolla he ovat menestyneet: oma aatteensa. Jenkeillä voi olla pyssyt ja sateelliitit, mutta näillä partaheeboilla ei ole mitään muuta kuin aate. Ja sen turvin he ovat pitäneet pilkkanaan demokratian profeettaa. Talibanit eivät kuitenkaan kylvä pelkästään ruumiita vaan harjoittavat myös hengenviljelyä, erikoista sellaista, mutta on se silti syvempää kuin mitkään ihmisoikeusjulistukset. Talibanien runousharrastus yllätti itsenikin ihan täysin ja muutti mielikuvaani tästä ryhmästä melko lailla. Jenkit olivat kuulemma punoneet tilalle omaa ”vastarunouttaan”, mutta tämän on jo nimensä maininnan jälkeen tuomittu epäonnistumaan.

Talibanien suurin vahvuus on se että he piutpaut välittävät ihmisoikeuksista. Eivät kyllä välitä jenkitkään, mutta Talibanit eivät edes yritä esittää niiden edustajaa. Islamilainen valtio on heidän ainoa tavoitteensa ja sen vuoksi he ovat valmiita räjäyttämään vielä vaikka kuinka monta itsemurhapommittajaa, lapsia tai aikuisia. Etenkin lasten hyväksikäyttö tällä tavalla on äärimmäisen julmaa ja ymmärrettävästi kyseenalaistettavaa, mutta koska käytännössä kaikki Talibanit lienevät valmiita uhraamaan henkensä islamismin puolesta, onko kyseessä sitten vain ryhmä limaisia nilviäisiä jotka piiloutuvat syöttien taakse? Ei ehkä kuitenkaan tämän perusteella.

Vaikka islamistit ja amerikkalaiset ovat yhtä sokeita näkemään oman maailmankatsomuksensa toiselle puolelle, Talibanit hoitavat oman roolinsa tragediassa jollain tapaa ylväämmin. Länsimaalaisille suurin kauhu on menettää yksikin sotilas Afganistanissa, Talibanit omat valmiita uhraamaan tarvittaessa vaikka itsensä jos se palvelee islamin etua. Meillä mukavuudenhaluun tottuneilla länkkäreillä on tässä suhteessa vielä paljon opittavaa.

Kategoria(t): Afganistan, Esseet, Etiikka, Ideologiat, Sodankäynti, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *