65. Islamin rappiosta

Suomen Lähi-idän ykkösasiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila myöntää että islam ei enää elä kulttuurillista kultakauttaan, mutta väittää samaan aikaan ettei se ole myöskään rappiolla. Kysymys kuuluu: mitä halvattua? Jos jonkun kulttuurin kulta-aika on takana niin se tarkoittaa että kulttuuri on ollut rappiotilassa. Rappiotilassa nousu ei ole mahdollista muutoin kuin uudistamalla kulttuuria jollain radikaalilla tavalla, jonka jälkeen voidaan käytännössä puhua eri kulttuurista kuin se mitä alettiin uudistamaan. Esimerkiksi keskiaika oli kristillisen kulttuurin aikakautta, joka syntyi antiikin kulttuurin romahdettua Rooman mukana. Varhainen keskiaika oli taantunutta aikakautta joka alkoi kuitenkin kehittyä vähitellen ja huipentui lopulta renessanssin tuloon. Renessanssin jälkeen alamäki on alkanut todenteolla ja viimeistään se on ollut selvää valistusajan jälkeen.

John Gray markkinoi ajatuksiaan utopia-ajattelun romahduksesta viiden vuoden takaisessa kirjassaan ”Black Mass”. Hänen mielestään kaikki ajatukset yhteiskunnan ”kehittämisestä” ovat tuhoontuomittuja, mitä nyt sain selville Hesarin arvostelusta. Täytyypä lukea tuo teos joskus.

Kategoria(t): Historia, Lähi-itä, Politiikka, Uskonto, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *