72. Kaksi sotaa

On olemassa kahdenlaisia sotia: yhdistäviä ja hajottavia. Yhdistävät sodat ovat olleet ihmiskunnan kehitykselle anteliaampia kuin yksikään rauhanaika, kun taas hajoittavat sodat ovat vieneet kehitystä merkittävästi taakse päin. Yhdistävistä sodista voi mainita paitsi useiden   imperiumien rakennusprojektit Persiasta Makedoniaan, Roomasta kalifaattiin ja Britanniasta Venäjään, mutta toisaalta myös suomalaisten luokkaristiriidat ainakin hetkeksi lopettanut talvisota. Hajottavien sotien joukkoon voi liittää kaikki kapinat ja merkittävän osan sisällissodista, viimeisimpänä esimerkkinä arabikevään riehunnat. Jokainen onnistunut kapina on omiaan köyhdyttämään jokaista siihen tavalla tai toisella osallistunutta ihmissielua.

Syy miksi Euroopan unioni mahdollisesti romahtaa tulevaisuudessa ei johdu Kreikasta, eurosta tai perussuomalaisista, vaan siitä että se on rakentunut rauhan periaatteelle. Euroopan yhdentyminen olisi tullut aloittaa toisessa maailmansodassa, eikä vasta sen jälkeen. Sodilla rakennetut imperiumit ovat toki myös romahtaneet historian saatossa ja joskus nopeammin kuin EU on ollut olemassa, mutta syinä niihin on ollut lähes poikkeuksetta valloitussotien loppu ja mahdollisten sisäisten konfliktien tulo niiden tilalle.

Rauhan rakastaminen on paradoksaalisesti se mikä ajaa länsimaat tuhoonsa.

Kategoria(t): Etiikka, Politiikka, Sodankäynti, Väkivalta, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *