76. Mikä on ongelma?

Filosofian historia koostuu sanan ”ongelma” määrittelystä. Tänä päivänä ongelma-sanalle on annettu käsittämätön määrä merkityksiä ja niitä on lähes hakemalla haettu; ongelmia löytyy paitsi ympäristöntilasta, taloustilanteesta, tasa-arvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta, nuorison psyykkeestä, vanhusten määrästä, sodista, tuholaiseläimistä jne. Ei ihmekään kun ihmiset voivat pahoin kun ei osata sopia kielellisesti mikä ”ongelma” on tarkaleen ottaen, vaan ajatellaan että kaikki merkitykseksi ehdotetut vastineet ovatkin kaikki merkityksiä ongelma-sanalle!

Wittgenstein oli oikeassa, kielen epämääräisyys on tuottanut ongelmia (heh). Hän taisi kuitenkin erehtyä kun puhuttiin ongelman mittasuhteesta; se ei koske pelkkiä filosofeja vaan kaikkia länsimaalaisia.

Kategoria(t): Avautumiset, Kieli, Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *