80. Mitä on todellisuus?

Jo antiikin luonnonfilosofit esittivät tämän saman kysymyksen, joskin ehkä hieman eri muodossa. He tavoittelivat yhtä ainoaa totuutta jolla he voisivat yhdistää koko ympäröivän kosmoksen järkeenkäyväksi kokonaisuudeksi. Jotkut kuten Thales ja Empedokles näkivät kaiken aineellisen takana yhden tai korkeintaan muutaman substanssin (ns. klassiset alkuaineet, huom), kun taas Herakleitos (jatkuva muutos), Parmenides (suljettu ja muuttumaton kokonaisuus) sekä Demokritos (atomiteoria) lähtivät muiden muassa yrittivät kuvailla kaikkeuden ja aineiden aika-avaruudellisia ominaisuuksia. He keksivät kaikkeudelle monia kuvattavia sanoja kuten edellämainitut kosmos (ensimmäisenä esittänyt Pythagoras) ja atomos (Leukippos) sekä logos (Herakleitos), nous (Anaksagoras) sekä fysis.

Mutta mitä on ”todellisuus”? Todellisuudentaju on sitä, että osaa nähdä asioita eri perspektiiveistä, mutta ymmärtää antaa näille perspektiiveille myös tietyn arvojärjestyksen. On täysin erilaista tarkastella maailmaa ihmisen silmin, kuin vaikkapa Auringon. Kumpikaan näistä ei ole sinänsä väärin, koska esim. ihmisen mittakaavassa maapallo on valtavan kokoinen, mutta Auringon näkökulmasta täysin mitätön. Todellisuuksia on siis monia ja ne näyttäytyvät kaikki samassa tilassa, eikä niiden arvojärjestys perustu järkeen vaan mielekyyteen. Ihmiselle on mieletöntä ruveta sanomaan maapalloa pieneksi, ellei samalla tarkastella vähintään oman Aurinkokuntamme kokoa. Mieletöntä tästä tekee ne seuraukset jos ihminen ei peilaa omia tekojaan kanssaihmisiin vaan Aurinkoon ja muihin tähtiin; seurauksena on vaipuminen nihilismiin ja kaiken tuntuminen turhalta, koska hänen tekonsa eivät kumminkaan vedä vertoja tähtien tuottamille energiamäärille.

Lyhyt yhteenveto määritelmälle: todellisuus tarkoittaa erilaisista perspektiiveistä koottua hierarkiaa, jolla pyritään yhtäaikaa ymmärtämään sekä totuus että mittakaava, jonka puitteissa tapahtuvilla tapahtumilla on todellista merkitystä subjektille.

Kategoria(t): Kieli, Metafysiikka, Tähtitiede, Vaikuttaminen, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *