85. Totuus teknologiasta

Mikä ajoi minut pois fysiikan tunneilta? Se ei ollut maailmankaikkeuden luonne, CERN:in vierailu eikä opettajani – se oli teknikka. Ne tekniset laitteet, joita käsittelimme tunneilla, oli tarkoitettu ihmisen mukavuudenhalun ylläpitoon. Vaikka laitteet ovat historiallisesti merkittäviä, ne ovat siitä huolimatta käsittämättömän tylsiä. Ne eivät toteuta teknologian alkuperäisintä tarkoitusta: tuhoamista. En halua kuulostaa psykopaatilta, mutta itseäni kiehtovat enemmän innovaatiot joiden tarkoituksena ei ole ylläpitää keinotekoista ihmisten välistä maailmankyläyhteisöä, vaan ne jotka on alusta asti tarkoitettu tuhoamiseen, metsästykseen tai alistamiseen. Näihin kuuluvat niin kirves, keihäs, jousipyssy, kuokka, ruoska että miekka, unohtamatta ruutia ja sen perillisä.

Teknologiaa ihaillaan ja sen kehitystä pidetään edistyksenä, vaikka sen juuret ovatkin ihmisen perimmäisessä julmuudessa ja vallanhalussa. Pentti Linkolan mukaan ensimmäinen kirves oli kaiken pahan alku ja juuri – ei ehkä ihan pieleen veikattu. Kirveellä ei aloitettu paitsi kasvien ja eläinten, vaan myös ihmisten tuhoaminen; tuhoaminen, jonka pohjalle alettiin rakentaa asutusta, yhteiskuntaa ja lopulta valtioita. Teollinen vallankumous avasi Pandoran lippaan ja teknologia karkasi lopullisesti ihmisten ulottumattomiin. Pelkästään ydinaseet eivät ole kylväneet tuhoa vaan kaikki öljyä, kivihiiltä, maakaasua ja uraania käyttävät laitteet. Tästä ei ole paluuta menneisyyteen, mutta vähintään lukija voi tunnustaa tämän kehityksen olleen rappeuttavaa kaikelle luonnolliselle. Ihminen kesytti ehkä luonnon, mutta teknologia kesytti ihmisen.

Kategoria(t): Esseet, Etiikka, Luonnonsuojelu, Teknologia, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *