95. Autourheilun ikiviisautta

Kimi Räikkönen on eittämättä pertsoonallisin kuljettaja Formula 1 -luokassa. Hän saavutti eilen voiton Abu Dhabin GP:ssä – ensimmäinen voitto comebackinsa jälkeen –, mutta sitäkin kuuluisimmiksi tulivat Räikkösen kommentit kisainsinööreilleen tiimiradiossa.

”Just leave me alone. I know what to do.”

Räikkönen on nihilisti. Hänelle ainoa todellisuus Formula 1:ssä on kilpa-auton takana; kaikki muu ympärillä on pelkkää ahdistavaa, vapauttaa rajoittavaa, kuluttavaa ja poliittisen korrektiuden mädättämää unta. Ongelman keskellä on media, joka valittaa ettei Räikkösestä saa mitään irti. Hassua sinänsä, sillä se on suurin syy, miten Räikkönen eroaa kaikista muista. Toisin kuin muut kuljettajat, Räikkönen elää maailmassa jossa mediaa ei ole – toimittajat ovat hänelle pelkkiä varjoja, joita ilmaantuu vain sinne minne auringonvalo ei yllä.

On toki muitakin viisauksia joita seurata. Ayrton Senna tuli tunnetuksi hartaana katolisena ja hän haki Raamatusta voimaa kyetäkseen ajamaan sillä tasolla jonne kukaan muu hänen aikalaisensa ei pystynyt. Senna lienee ehkä paras esimerkki Nietzschen antikristillisyyttä vastaan. Tänä vuonna kaksi jäljellä olevaa mestaruustaistelijaa, Fernando Alonso ja Sebastian Vettel, ovat myös löytäneet oman filosofiansa. Alonso kertoo omien sanojensa mukaan lukeneen samuraiden filosofiaa ja kehittäneen niiden pohjalta strategian jolla hyökätä MM-taistelun kannalta. Epäselväksi jää vielä toistaiseksi miksi tulee hyökätä vuorilta kun vihollinen on merellä ja toisinpäin. Vettelin opetukset eivät ole satojen vuosien takaa vaan peräisin mäkihyppääjistä suurimmalta, Matti Nykäseltä. Vaikka Nykänen ei ole samurai ja hänen elämänsä on mennyt samanlaista alamäkeä kuin hän teki ammatikseen, ovat jotkut aforismit sellaisia että niistä voi todella hyötyä – ne eivät ole historiallista viisautta, vaan palautuvat yksilön tämän päivän kokemusmaailmaan. Muutaman viikon sisällä näemme tuleeko suurin viisaus Suomesta vai Japanista.

Kategoria(t): Filosofia, Lainaukset, Sodankäynti, Urheilu, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *