114. Aseet ja koulu

Käsiase ja koulu – siinä on ollut viime vuosina pahamaineinen yhdistelmä. Viime viikolla sen sai kokea jälleen uusi amerikkalainen kaupunki, tällä kertaa Newtown Connecticutissa, koko Yhdysvaltain viidenneksi turvallisin kaupunki ennen verilöylyä. Puuttumatta sen enempää itse tapauksen yksityiskohtiin, on huomattavaa, että tapaus on saanut Yhdysvalloissa aikaan vakavaa keskustelua aseiden asemasta. Vaikka Sami Sillanpää tyrmäsi tämän päiväisessä Hesarin kolumnissaan Kiinalainen tragedia Xinhua-lehden mielipiteen, siitä että Newtonin tragedian syynä oli demokratia ja sitä kautta poliitikkojen kyvyttömyys poistattaa käsiaseita kansalaisilta, on kommunistisen puolueen äänenkantaja osin hyvinkin oikeilla jäljillä. Tyypillisen länsimaalaisen toimittajan tapaan Sillanpää lyttää tämän kritiikin vyötärön alle kohdistetuksi iskuksi, vaikka länsimaissa on käytetty ihan samoja taktiikoita Kiinan tapahtumia vastaan.

Totuus on kuitenkin se, että käsiaseiden säilymisen takana on eräs Amerikan suurimmista lobbausyhdistyksistä: NRA. Kansallisella aseyhdistyksellä on viisi miljoonaa jäsentä ja sitäkin moninkertaisempi määrä dollareita, joilla se on lähestulkoon aina onnistunut lobbaamaan mieleisensä ehdokkaan (=sellaisen joka kannattaa aseiden vapaata saatavuutta) milloin kuvernööriksi, senaattoriksi, presidentiksi tms. Koska NRA on yksi vaikutusvaltaisimmista kansalaisjärjestöistä, kaikki amerikkalaispoliitkot ottavat aina h-y-v-i-n varovaisia kantoja aseiden saatavuuteen. Niin teki myös Obama, joka tymräsi politiikasta puhumisen ”tragedian hetkellä”. Oikeasti asejärjestöt hiljensivät Barack-sedän.

Tämä on näitä demokratian kirouksia joista kukaan mediassa ei halua puhua. Ei ainakaan Helsingin Sanomissa. Suomessa on vallalla seuraavanlainen päättelyketju: jos jokin asia demokratiassa ei toimi, se tarkoittaa ettei Suomi ole tarpeeksi demokraattinen. Noidankehä.

Kategoria(t): Argumentaatio, Esseet, Kiina, Politiikka, Suomi, Yhdysvallat, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *