144. Kolme teoriaa jumalasta

Jos pohditaan jumalan olemassaoloa luonnontieteen kautta, ymmärsin että on kolme vaihtoehtoa jumalallisen olennon olemukselle.

1) Demiurgi-/Ohjelmoijateoria; jumala on maailmankaikkeuden ulkopuolella vaikuttava olento, joka tietää ennalta kaikki universumimme tapahtuvat, koska hän on ikään kuin ohjelmoinut universumin toimimaan haluamallaan tavalla. Teorian heikkouksia on se, että tässä deterministisessä maailmankaikkeudessa ihmisellä ei olisi vapaata tahtoa, ja jumalan mahdollisuudet vaikuttaa maailman tapahtumiin olisivat minimaaliset – deterministisessä maailmassa jumalan viha ”syntisiä” ihmisiä vastaan olisi myös kestämätön, koska ”syntisellä” elämäntavallaan he noudattaisivat jumalan tahtoa.

2) Prosessoriteoria; jumala ei ole maailmankaikkeuden ulko- vaan sisäpuolella vaikuttava ohjelmoija – kuin tietokoneen prosessori – joka säätelee kaikkea galaksien lentoradoista ihmisen moraaliin. Ongelma tässä teoriassa on se, että jumala ei olisi kaikkivoipa, koska hänet on tuomittu elämään hallitsemansa maailmankaikkeuden lakien mukaan, ettei suuri kokonaisuus tuhoutuisi. Esimerkiksi jumala ei voisi nähdä tulevaisuteen, koska he vaatisi tiedon saapumista hänelle valoa nopeammin – valoa nopeampi liike vaatisi niin paljon energiaa, että koko kaikkeus romahtaisi tämän luonnonlainrikkomuksen seurauksena. Toinen kysymys liittyy siihen, miten jumalalla on resursseja vastata kaikkiin mahdollisiiin hallitsemisen myötä velvoitettuihin kysymykkiin, kuten mm. ihmisten rukouksiin. Jumalalle on paljon järkevämpää keskittää mielensä galaksien ohjaamiseen kuin mitättömän ihmismuurahaisen nöyrästi pyytämään vaimoon/leipään/lottovoittoon tms.

3) Kilpailuteoria; muuten sama kuin nro 2, mutta yhden sijasta onkin monta jumalaa (polyteismi). Kaikista järjestelmistä tämä on järkevimmän oloinen sillä se mahdollistaa erikoistumisen ja sitä myötä jokaisen maailmankaikkeuden osa-alueen jumalallisen ja aktiivisen hallitsemisen – yksi keskittyy galakseihin, toinen mustiin aukkoihin, kolmas ihmisiin jne. Ongelma tässä on (abrahamilaisten uskontojen kannalta) se, että jumalia olisi enemmän kuin yksi, ja jumalat eivät tässäkään olisi kaikkivoipia ja -tietäväisiä (mutta useammalla muuttujalla tulevaisuuden ennustamisesta tulee todennäköisempää).

Kategoria(t): Ajatusleikki, Fysiikka, Logiikka, Metafysiikka, Uskonto, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *