178. Mitä jos ihmisellä olisi vapaa tahto?

Vapaa tahto tarkoittaa väitettä, että ihminen olisi kykeneväinen ignoroimaan omat viettinsä ja tekemään järkeen perustuvia ratkaisuja. Esim. kristittyjen mielestä ihminen pystyy valitsemaan elämän tien, joka johtaa Taivaaseen, vaikka ”Saatanan houkutukset” voisivatkin tuntua vastustamattomilta.

Mitä jos meillä olisi vapaa tahto? Mitä jos olisimme jo aikojen alussa kyenneet todella nousemaan viettiemme ja vaistojemme yläpuolelle, miten kävisi? Vastaus: olisimme kuolleet pois aikoja sitten. Ihmislajin jatkumisen kannalta olennaista on tyydyttää jano, nälkä ja seksuaalinen vietti (hapentarvetta en laske, koska periaatteessa happea on aina saatavilla). Ihmiset ”alentuvat” seksuaaliseen kanssakäymiseen, juomiseen ja syömiseen, koska ruumiimme ottaa vallan järjestä – he eivät ajattele kauaskantoisia seurauksia, kun he toteuttavat näitä aktiviteetteja, vaan sen sisäisen palon tyydyttämistä, joka pakottaa ihmisen tekemään näitä.

  • ”Nyt täytyy juoda, koska sen ansiosta pysyn hengissä ja kykenen mahdollistamaan yhteiskunnan ja ihmissuvun jatkamisen tulevaisuudessa.” VÄÄRIN!
  • ”Nyt täytyy juoda, koska on jano.” OIKEIN!

Jos ihmiset valitsisivat ”järjen polun” ja jättäisivät juomatta/syömättä/harrastamatta yhdyntää nousemalla viettiensä yläpuolelle, he kaikki kuolisivat. Kristittyjen ihanteiden mukaan he olisivat järkeviä, jättäytyivät antautumatta Saatanalle ja pääsisivät Taivaaseen – jos sellainen nyt on olemassa…

 

Kategoria(t): Ajatusleikki, Elämä, Etiikka, Evoluutio, Tietoisuus, Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *